معاون صادراتی وزیر صنعت ، معدن و تجارت :
منابع ارزی صادراتی، به سمت کالاهای اولویتدار وارداتی هدایت میشوند
معاون صادراتی وزیر صنعت، معدن و تجارت سیاستهای درباره شیوه تامین ارز کالاهای وارداتی به کشور را تشریح کرد و گفت: «منابع ارزی صادراتی، به سمت کالاهای اولویتدار وارداتی هدایت میشوند.»
مجتبی خسروتاج در نشست خبری امروز گفت : استفاده از منابع ارزی ناشی از صادرات نفت خام برای واردات بخشی از کالاها از طریق دستگاه بانکی و استفاده از منابع ارزی ناشی از صادرات فرآوردههای نفتی، پتروشیمی و اقلام معدنی فلزی که در سامانه نیما فروخته می شود از جمله این سیاستها است و بر اساس سیاست دوم در فاز اول حدود 70 درصد صادرات غیر نفتی را پوشش میدهد که تا 80 درصد قابل افزایش است.
به گفته او تامین ارز واردات بخش دیگری ازکالاها از طریق واگذاری اظهارنامه صادراتی کالاهای غیرآورده شده در بند 2 ( تامین ارز کالاهای وارداتی ناشی از صادرات فروخته شده در سامانه نیما )، به متقاضیان واردات گروهی صورت میگیرد که حدود 20 تا 30 درصد صادرات غیر عمده کشور را پوشش میدهد.
خسروتاج با اشاره به راهاندازی سامانه نیما از 45 روز پیش، گفت: «بنابر بخشنامه معاون اول رییس جمهور در اردیبهشت سال جاری، ضوابط اقلام مشمول فروش ارز صادراتی در سامانه نیما مشخص شده است.»
او با بیان اینکه شرکتهای دولتی و شرکتهای وابسته به نهادهای عمومی غیر دولتی و شرکتهای تحت مدیریت دولت و صادرکنندگان عمده مجاز به واگذاری پروانه صادراتی خود به دیگر واردکنندگان نیستند؛ واردات توسط این صادرکنندگان از محل ارز حاصل از صادرات را منحصر به تامین نیازهای خودشان دانست.
خسروتاج گفت: «فهرست صادرکنندگان عمده بهگونهای که با احتساب شرکتهای دولتی و شرکتهای وابسته به نهادهای عمومی غیردولتی حد اقل 80 درصد صادرات کشور را شامل شود توسط وزارت صنعت ،معدن و تجارت درمقاطع سه ماهه اعلام میشود.»
به گفته خسروتاج بر اساس ماده یک بخشنامه معاون اول رییس جمهور، همه صادرکنندگان غیر نفتی باید با استفاده از 4 روش و یا ترکیبی از این 4 روش عمل کنند:
واردات در مقابل صادرات، پرداخت بدهی ارزی خود، فروش ارز به بانکها و صرافیهای مجاز و سپردهگذاری نزد بانکها. بدین ترتیب ارز ناشی از صادرات کالاها باید با این روشها در چرخه اقتصادی کشور صرف شود.
وی تصریح کرد : «نکته مهم این است که صدور بخشنامه وزیر صنعت، معدن و فهرست اقلام تعرفههای کالایی در اجرای شفاف و دقیق بخشنامه معاون اول رییس جمهور است و صادرکنندگان ارز ناشی از صادرات را باید به سامانه نیما واریز کنند.»
معاون صادراتی وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین اعلام کرد که لیست کالاهای منظور شده اقلامی هستند که عمدتا توسط شرکتهای دولتی، شرکتهای وابسته به نهادهای عمومی غیر دولتی و شرکتهای تحت مدیریت دولت همانند فرآوردههای نفتی و پالایشگاهی؛ پتروشیمیها ، مواد معدنی و محصولات معدنی فلزی، صادر میشود.
خسروتاج گفت: «به دلیل اینکه درموارد محدودی برخی از شرکتهای بزرگ بخش خصوصی نیز اقدام به صادرات همین اقلام میکنند بنابر این برای اجرای یکسان ضوابط و عدم تبعیض تمام افراد و شرکتهای صادرکننده این اقلام مشمول فروش ارز صادراتی در سامانه نیما هستند.
عدم فروش ارز ناشی صادرات در سامانه نیما تخلف محسوب شده و اعمال معافیت مالیاتی صادرکنندگان و سایر مشوقهای صادراتی منوط به رعایت این دستور العمل است .
رییس کل سازمان توسعه تجارت، ارزش صادراتی که در سامانه نیما به فروش میرسد را در سال جاری حدود 30 میلیارد دلار برآورد کرد و گفت: «در نظر داریم با این سیاستها اولویت واردات را مدیریت کنیم و دردوره های سه ماهه ممکن است به مقدار اقلام تحت پوشش بیفزاییم، به نحوی که 80 درصد صادرات غیر نفتی را شامل شود.»
او با اشاره به سایر کالاهای غیر پتروشیمی و معدنی و تعیین تکلیف درآمدهای ارزی صادراتی این کالاها گفت: «این اقلام که عمدتا توسط بخش خصوصی صورت میگیرد از اقلام خرد و با ارزش صادراتی پایین است که در حال حاضر ضرورتی برای ورود آن به سیستم طراحی شده نیست.»
صادرات این اقلام در سال جاری بین 10 تا 15 میلیارد دلار پیش بینی میشود و با سیاستهای تشویقی ممکن است به 20 میلیارد دلار هم برسد.
وی تاکید کرد : به موجب بخشنامه معاون اول رییس جمهور درآمدهای ارزی صادرات این اقلام نیز درچرخه اقتصادی کشور صرف می شود اما صرفا از طریق فروش در سامانه نیما نخواهد بود بلکه اظهارنامه صادراتی صادر کننده می تواند برای واردات اقلام خاصی که اعلام می شود مورد استفاده قرارگیرد .
رییس کل سازمان توسعه تجارت همچنین اعلام کرد : لیست پیشنهاد شده فهرست این اقلام خاص وارداتی درکرگروه ماده 14 سیاستهای ارزی جدید نهایی شده و منتظر تایید معاون اول رییس جمهور است .
به گفته وی بخشنامه اجرایی نحوه واردات ازمحل اظهارنامه صادراتی ظرف روزهای آینده اعلام می شود./ تارنمای وزارت صنعت، معدن و تجارت
ثبت ديدگاه
شما باید وارد حساب خود شوید تا بتوانید یک نظر ارسال کنید