نظام ارجاع اجرا نشود منابع مالی وزارت بهداشت را قطع می‌کنیم

//نظام ارجاع اجرا نشود منابع مالی وزارت بهداشت را قطع می‌کنیم

نظام ارجاع اجرا نشود منابع مالی وزارت بهداشت را قطع می‌کنیم

منابع مالی دیده‌شده حوزه سلامت برای تحقق برنامه ششم توسعه کافی نیست

نظام ارجاع اجرا نشود منابع مالی وزارت بهداشت را قطع می‌کنیم

برنامه‌ای که برای بودجه سال 1397 بهداشت و درمان ارایه شد منطبق با برنامه ششم توسعه است، اما منابع مالی که برای آن در نظر گرفته شده است برای تحقق برنامه ششم توسعه کافی نیست. سیامک مره صدق، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با اشاره به اجرای طرح تحول سلامت یکی از مشکلات برنامه‌ریزی در ایران به‌ویژه در بخش بهداشت و درمان را این می‌داند که بیشتر برنامه‌ریزی‌ها در کشور به‌جای این که کمی باشند، کیفی هستد: «در نتیجه میزان پیشرفت و تحقق طرح‌ها خیلی قابل اندازه‌گیری نیست و ما معمولا نمی‌توانیم هر سال میزان پیشرفت را پایش کنیم. در واقع بیشتر اوقات در برنامه‌ها به جای این که یک‌سری اهداف کمی و قابل اندازه‌گیری را تعریف کنیم یک سری ایداه‌ال‌ها را تعریف می‌کنیم. در نتیجه معمولا هم درصد تحقق برنامه‌ها در کشور ما درصد بالایی نیست.»

او با اشاره به مذاکراتی که نمایندگان مجلس با وزارت بهداشت داشته‌اند، گفت: «اعلام کرده‌ایم چنانچه وزارت بهداشت درانجام وظایف خود در مورد اجرای نظام ارجاع و پزشک خانواده کوتاهی کند، ممکن است با تصویب قانونی منابع مالی وزارت بهداشت را قطع کنیم.»

مره‌صدق رشد بودجه 97 بهداشت و درمان را برای اقداماتی مانند ادامه طرح تحول سلامت ناکافی می‌داند و معتقد است به منابع مالی بیشتر از این نیاز هست: «من به شدت نگرانم که با این بودجه و تعهداتی که به وزارت بهداشت اضافه می‌شود سال 97 طرح تحول سلامت با مشکلات جدی‌تر مواجه شود. به‌ویژه که در سال‌های گدشته خیلی از منابع تحقق نیافته است.»

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تحقق منابع مالی وزارت بهداشت را در سال 97 وابسته به چگونگی تعامل هیأت دولت با سازمان برنامه‌وبودجه و این‌که دولت، وزارت بهداشت را از اولویت‌های درجه یک خود قرار دهد، می‌داند.

او اجرای طرح تحول سلامت را اجرای گفته مقام معظم رهبری می‌داند که هرکسی که بیمار دارد باید تنها رنج بیماری را داشته باشد و مسایل مالی نباید برایش مشکل ایجاد کند: «اگر قرار است این طرح ادامه پیدا کند باید منابع مالی آن هم تامین شود. چون در غیر این صورت شکست خواهد خورد. افزون‌بر این، از آن‌جایی که مثبت‌ترین اقدام دولت تدبیر و امید در صحنه داخلی طرح تحول سلامت بوده است، لازم است که دولت ادامه این طرح را در اولویت‌های خودش قرار دهد.»

به گفته مره‌صدق در همه جای دنیا وقتی طرحی مانند طرح تحول سلامت انجام شده است چند سال اول با افزایش هزینه روبه‌رو شده است، ولی از آن‌جایی که در نهایت به افزایش و بهبود سطح بهداشت عمومی منجر می‌شود بعد از چند سال به کاهش هزینه‌های درمانی وبهداشتی می‌انجامد: «ما باید این فشار و بار اولیه را تحمل کنیم. بسیاری از کسانی که الان برای درمان مراجعه می‌کنند، کسانی هستند که شاید بیش از یک یا دو دهه بیمار بوده‌اند اما به دلیل نداشتن امکان مالی برای درمان مراجعه نکردند. در واقع باری که اکنون روی دوش طرح قرار دارد بار چند دهه درمان‌نشدن اقشار آسیب‌پذیر کشور است که طبیعتا برداشتن این بار نیاز به منابع مالی دارد.»

او هم‌چنین درباره پرداخت بدهی‌های انباشته‌شده وزارت بهداشت در سال‌های پیش گفت: «برای پرداخت بدهی‌های وزارت بهداشت پیش‌بینی‌هایی شده است ولی به‌نظر من کافی نیست. ما نیز پیشنهادهایی در این زمینه داشتیم مثلا در زمینه دریافت مالیات از مواد آلوده‌کننده محیط زیست و کالاهایی که سلامتی را به خطر می‌اندازند. ما معتقدیم به‌ویژه برای سوخت‌های فسیلی و مواد غذایی آسیب‌زا باید مالیات قابل توجهی گذاشته شود تا این مبالغ صرف بهداشت شود اما متاسفانه این پیشنهادها به‌طور کامل تصویب نشد. حتی چیزی که با کشاکش‌های بسیار به‌عنوان مالیات بر سیگار تصویب شد هم بسیار کم است. یعنی حتی اگر صددرصد این مالیات هم تخصیص پیدا کند به پای هزینه‌ای که برای درمان بیماری‌های ناشی از مصرف سیگار برای وزارت بهداشت ایجاد می‌کند، نمی‌رسد. در واقع باری که مصرف سیگار بر دوش وزارت بهداشت می‌گذارد به مراتب بیشتر از مالیات بر سیگار است.»

به گفته مره‌صدق مسایل جانبی مانند حمایت از صنعت ملی دخانیات و جلوگیری از گسترش قاچاق برای ممانعت از افزایش این مالیات عنوان شده است: «به نظر من قابل توجیه نیست و دلیل ارزان ارایه‌کردن سیگار نمی‌شود. در سطح دنیا هم که نگاه کنید می‌بینید کشور ما یکی از پایین‌ترین قیمت‌های سیگار را در دنیا دارد که این باعث می‌شود جوانان و نوجوانان ما به استفاده از سیگار تشویق شوند. در کشورهای اروپایی یک پاکت سیگار حدود 10 یورور قیمت دارد و از این 10 یورو بیش از 8 یورو مالیات است. در کشور ما عملا سیگار با قیمت تمام‌شده در اختیار مصرف‌کننده قرار می‌گیرد و این برای ساختار سلامت کشور آسیب‌زا است.»

یکی دیگر از مواردی که باید به آن فکر کرد مواد تهدیدکننده سلامت، مانند نوشابه‌های گازدار و میان‌وعده‌های ناسالم است. اگر نمی‌خواهند جلوی تولید این کالاها را بگیرند، دست‌کم باید قیمت آن‌ها را با مالیات افزایش دهند تا به طور طبیعی از سبد خانوار حذف شود: «ولی در عمل می‌بینیم که مالیاتی که ازنوشابه گازدار گرفته می‌شود برابر با مالیاتی است که از شیر گرفته می‌شود.»

مره‌صدق هم‌چنین درباره پرداخت بدهی‌های انباشته‌شده وزارت بهداشت گفت: «وزارت بهداشت تمام سعی خود را برای پرداخت این بدهی‌ها کرده است و شرکت‌ها هم باید این را در نظر داشته باشند که رکودی که در کشور وجود دارد همه‌جا را درگیر کرده است. در واقع وزارت بهداشت نسبت به بقیه وزارتخانه‌ها خیلی خوش حساب‌تر بوده است چون مدیریت مناسبی داشته است.»

خبرنگار: رویا کاکاوند

منبع: ماهنامه صنعت درمان_شماره 83_فروردین 1397

ثبت ديدگاه